Strikking, moderne hobby-gamle røtter

Strikking er gøy for både store og små

Heldige oss som har sol og 20 grader i skrivende stund. Likevel nærmer høsten seg med stormskritt, og vi gleder oss til stearinlys, innekos, kakao og ikke minst, strikking. Denne høsten er planen at en venninne og meg skal teste ut armstrikking. En variant av strikking der man kun bruker armene og veldig tykt garn. Resultatet er nydelige, tykke tepper.

Det første paret strikkesokker vi kjenner til er fra 1900 år f.Kr. De ble laget med teknikken nålebinding, som er strikking med en pinne, isteden for to pinner som vi gjerne forbinder med strikking. Fra omkring år 500 ble to pinner av jern tatt i bruk. Da var strikking av klesplagg en viktig faktor i selvbergingen. Mange steder ble ull fra egne sauer kardet, spunnet, eventuelt farget og strikket til gensere, jakker, vamser og lignende. Lokalt ble der gjerne utviklet mønstersærtrekk, slik som selburose, som fortsatt brukes.

Omkring 1970-tallet ble en ny metode for mønsterstrikk introdusert. Den innebar at en tvinnet sammen garn av forskjellig farge, slik at en deretter kunne kutte ut den første og strikke videre til en igjen skulle skifte farge. En øvet strikker kan strikke jevne flater, gjennombrutte mønstre, flerfargede ting, legge til ekstra tykkelse i plagg, legge inn og ta ut fargefelter i mønstre og tilpasse plaggdeler slik at de er lette å sy sammen til slutt. Alt dette var en del av tradisjonell kunnskap en vanskelig kan si når oppsto.

Omkring 1970-80-årene ble strikk en del av enkelte ungdomskulturer (Hønsestrikk og restegarnsutnyttelse) som en del av «tilbake til naturen». Senere har en sett at plagg med folkloristiske motiver har vært introdusert på catwalkene i Paris av blant andre Per Spook. Norske designere og produsenter som bruker strikketeknikker og inspireres av gamle strikkemønster som Oleana, Iis Woodling og Kristine Vikse (Memini) har gode salgstall. Datateknikk har medført at dagens strikkemaskiner kan levere mønstre som knapt var mulig å få fram før, med trådtykkelser som gjør at stoffene lar seg sammenligne med vevnad.

Strikking er de senere årene blitt en populær hobby. Der vi før var nødt til å ta i bruk tråd og pinner for å overleve kalde vintre, er dette nå en syssel vi driver med mest for gøy. Før 1970-1980 ble strikking forbundet med gamle damer og kaffesladder. Nå er det en del av skrytebilder i sosiale media og tilstedeværende i alle glansede interiørmagasin. Teknikkene blir flere, og vi har større tilgang enn noen gang tidligere til mønster, oppskrifts hefter, lærevideoer og inspirasjon. Strikkekafèer og strikkekurs finner vi i alle bygder og byer. Sjekk ut hvor din nærmeste strikkeevent er hos oss på www.dailyplanit.no. Og har du som oss, lyst å prøve deg uten pinner, så sjekk videoen for fremgangsmåte til armstrikking. Vi gleder oss veldig til å krype opp i sofaen med teppet og en kopp te. God høst!

Bildene og video er publisert med tillatelse fra Amanda Bassetti www.simplymaggie.com

# strikking # hobby # knitting # armstrikking